Лечение с любов

Уникален метод, основан на традициите на руската психотерапия, педагогика и на опита на народната медицита, помага на майките да се справят с болшинството детски болести.

Малкият Илюша имал забавяне на речевото развитие. Това звучи така невинно забавяне. А в крайна сметка, момченцето до  4 години просто не е говорил. Въобще! При какви ли не лекари го водила майката Рина безрезултатно. Нищо сериозно не откривали у момченцето, просто всеки специалист считал за свой дълг да назначи медикаментозно лечение. На пет години Илюша накрая проговорил, но тук дошла новата беда започнал да заеква. И отново по кабинените на лекарите, логопедична детска градина, център за речево развитие... Специалистите с лекота изписвали нови препарати. По-нататък ставало все по-зле. При заекването детето започнало да получава гърчове. Майката била просто в отчаяние!

Надя растяла подвижна, весела и развито не за годините си момиченце. И всичко щяло да е наред, ако нямала и традиционната вече за съвременните градски деца болест атопичен дерматит /невродермит/.  Какви ли не специалисти не търсели родителите! Запознали се с всички известни методи от традиционните антихистаминови препарати до диета в зависимост от кръвната група. А без да обясняваме колко пари били изхарчени за 6 годишното лечение на Надя! А подобренията били просто незначителни..

Кое е безопасно?

Можем само с тъга да констатираме, че с всяка година расте броят на децата с неврози, с нервно-вегетативна дистония /дистонията е заболяване, което се характеризира с нарушение на вътрешното равновесие на организма кръвообращение, топлообмен, храносмилане; проявите на дистония могат да имат постоянен или кризисен характер панически пристъпи, припадъци и други пристъпообразни състояния/, заекване, нощно напикаване, функционални заболявания на вътрешните органи, в основата на които стоят нервни фактори /патология на сърдечно-съдовата, храносмилателната, дихателната система/. За съжаление, практикуващите психолози не винаги са способни да помогнат на такива деца, доколкото в лечението на много психосоматични заболявания обезателно са нужни медицински познания и опит. Днес много деца до ученическа възраст просто се нуждаят от консултация с психиатър, но това плаши родителите!  Но колкото повече се отлага срещата със специалиста, толкова по-сложно е след това да се справите с проблема. Сложността при лечението на съвсем малките деца се заключава и още в това, че при тях са възможни съвършено непредсказуеми, парадоксални и различаващи се от възрастните реакции на лекарства и психологически намеси. Така изпивайки успокоителното, детето вместо да се отпусне, може рязко да се възбуди. Опасни за децата са и толкова популярните днес хипноза и екстрасензорика. Какво остава? Ако говорим за психотерапевтични методи, то остават семейната и игрова терапия, но те са ефективни само в определени ситуации. И съвършено точно може да определем като абсолютно безопасна за детето единствено неговата майка. Известно е че майката и детето до определен момент са едно цяло, имат единно психоемоционално поле. А майчината интуиция е в състояние да направи чудеса. Любящата майка, даже да се намира далече от детето си, може да почувства, че с него нещо се е случило. Всичко това е в областта на фината материя и подобна общност има още с неговото зачеване. Как в семейството се готвят за раждането на детето? Желано ли е то? Не по-малко е важна настройката на майката в периода на бременността: какво има в кръвта й химия на радост или депресия? Как протича моментът на раждането? Как майката се грижи за вече роденото дете? Детето постоянно усеща степента на общност с майката и реагира и на най-малките изменения. И нерядко именно заболяването е призив, с който детето казва: обърнете ми внимание, поправете грешката! И колко важно е в този момент да се обърнете към грамотен специалист!

Методът-чудо...

Професорът по психотерапия Борис Зиновиевич Драпкин вече много години лекува деца от подобен род заболявания. Той е създал уникален метод, основан на традициите на руската психотерапия и педагогика, а също така и на опита на народната медицина. Методът отчита дълбочинната психоемоционална връзка между майката и детето, използвайки ресурсите на майчината любов и огромните възможности, възникващи по време на общуването с детето й. Всички ние обичаме децата си, казва проф. Драпкин но е тъжно, че го правим не както е нужно на детето. Представете си, че вашето дете има в себе си резервоар, който винаги трябва да бъде пълнен с майчина любов. Ако тя не достига, резервоарът пресъхва, детето боледува с тялото си то крещи за възникващите проблеми. Има няколко начина да запълваме този резервоар:

 • Трябва по-често да се гали с ръка, да се прегръща, потупва, поглажда, да се занимаваме с него, да се борим но с мярка. Внимателният родител вижда, когато на детето са му достатъчни такива физически контакти.

 • Трябва колкото се може по-често да се вглеждаме в очите на своето дете с любов и нежност, независимо то неговите прояви /особености на характера/.

 • Има и още един път, един от най-ефективните активизиране на вербалния, разговорния способ на общуване. МАЙЧИНИЯТ ГЛАС това е великолепно и толкова необходимо на детето лекарство! Ние се стремим, маминият глас да стане вътрешен глас на детето подчертава проф. Драпкин Майката дава на своето дете определени позитивни постановки, въздействайки на целия му организъм . Те се утвърждават на съзнателно ниво  и влияят на всички органи на детето

Рита, майката на петгодишният Илюша, разбрала за метода на проф. Драпкин случайно и в началото се отнесла към него доста скептично. Но тя била готова на всичко, само за да спрат мъченията на детето й. Стори ми се прекалено просто, за да бъде истина и за да действа, - спомня си Рита Но когато след две седмици в течение на които аз старателно следвах методиката и пристъпите на сина ми престанаха аз просто не можах да повярвам. В началото си мислех, че толкова мечтая за подобряване на състоянието му, че съм готова да видя дори това, което не съществува в действителност! Но логопедът от детската градина, който не знаеше за експериментите ми, ме попита Какво става? Какви са тези чудеса? И тогава повярвах в това вълшебство и подължих с удвоени сили. След три месдеца голяма част от проблемите изчезна

Катя, майката на Надя, признава, че в началото също не се е надявала на особен успех, но помислила: даже да кажа излишно много пъти на дъщеря си, колко я обичам, това ще бъде само от полза. След няколко месеца подобрението било вече видимо и Надя престанала да се чувства различна от другите деца.

Флуидите на любовта

Естествено, не всеки може да отиде на прием при проф. Драпкин, но разбирайки, колко е необходим неговият метод на хиляди деца, проф. Драпкин с готовност споделя основните положения. Базовата програма, полезна за всеки, в това число и на здравите деца, се състои от четири блока. Фразите, които трябва да се произнасят не са случайни. Всяка дума е премислена и проверена, така че заменянето разместването им в изреченията не се препоръчва.

И така, 20-30 минути след като детето ви е заспало, майката сяда на неговото креватче с тескта в ръце и чете по три пъти всяка фраза. В началото за себе си, за да се запознае с нея, после мислено. Тези фрази трябва да се четат всеки ден. Колко дълго? 1-2 месеца... Тук всичко зависи от състоянието на детето. Нито високата температура, нито каквито и да било други прояви на болестни състояния у детето не се явяват противопоказания. Но ако самата майка не е във форма ако е болна, напрегната, раздразнена тогава сеансът е по-добре да не се провежда. В краен случай може да се проведе от бабата по майчина страна.

1 блок.  Витаминът на майчината любов.

С помощта на тези думи майката излива своята любов към детето:

 • Аз много, много силно те обичам;

 • Ти си най-скъпото ми и родно нещо, което имам;

 • Ти си моя родна частичка, родна кръв;

 • Без теб, аз не мога да живея;

 • Ние с тати много силно те обичаме.

2 блок.  Физическото здраве.

Майката мислено си представя идеалният образ на своето дете. Тук е събрана /заключена/ цялата педиатрия:

 • Ти си силно, здраво, красиво дете, момченце/момиченце мое;

 • Ти се храниш добре и затова бързо растеш и се развиваш /тази фраза работипрекрасно. У детето се появява добър апетит/;

 • Ти имаш силно и здраво сърце, гърди, коремче /произтича пресичане на всички психосоматични заболявания астма, сърдечни неврози, дискинезия на жлъчните пътища.../ ;

 • Ти се движиш леко и красиво /пресича всички двигателни нарушения/;

 • Ти си кален, рядко и малко боледуваш.

3 блок.  Нервно-психично здраве.

 • Ти си спокойно момченце/момиченце;

 • Ти имаш хубави, здрави нерви;

 • Ти си търпелив, ти си добър, ти си общителен;

 • Ти си умно момче/момиче;

 • Твоята главичка се развива отлично, всичко разбираш и запомняш;

 • Ти винаги си в добро настроение и обичаш да се усмихваш /ограничаваме детските депресии и цяла група психически нарушения/;

 • Ти добре спиш /това внушение много бързо започва да действа/;

 • Ти заспиваш леко и бързо, ти сънуваш само хубави и добри сънища;

 • Ти си почиваш добре, когато спиш;

 • Говорът ти се развива добре и бързо.

4 блок. Емоционален ефект, пречистване от болестите /от народната медицина/.

 • Аз вземам и изхвърлям твоята болест и твоите трудности. /По-нататък майката назовава конкретните проблеми на детето/

 • Аз вземам и изхвърлям твоят лош сън /ако детето спи лошо/;

 • Аз вземам и изхвърлям твоите страшни сънища;

 • Аз вземам и изхвърлям твоята плачнилост;

 • Аз вземам и изхвърлям твоята неохота за хранене;

 • Аз много, много силно те обичам заключителната и най-важна фраза!

Най-важното е винаги да завършваме с уверението в безграничната ни майчина любов. Обърнете внимание: цялата програма е абсолютно позитивна, няма никакво НЕ, вие просто пробуждате в детето желание да бъде добро, щастливо, здраво и затвърждавате увереността му, че това е възможно.

Дневник

Още една от важните съставки на метода на лечение с майчина любов това е воденето на дневник. Всеки ден, вие трябва да виждате в детето си нещо ново, някакво израстване, напредък, който по-рано не сте забелязали, макар и малко подобрение на неговото състояние. Миналото не съществува! Главното е да живеете на принципа Днес и сега. Има само днешен ден и зоркият майчин поглед навярно вижда какви изменения са настъпили. В началото може да ви се стори глупаво или излишно навярно от детството си не сте водили дневник. И много често се получава, че на втората-третата среща с майката проф. Драпкин е принуден отново и отново да подчертава важността на тези записки. Рита си спомня:Аз в началото даже не разбрах какво точно се иска от мен. Но после открих особено удоволствие, когато пишех:Харесва ми, че Илюша стана такъв.., Страхотно е, че успехите на детето ми се забелязват и от близки хора и те се радват заедно с нас.

Болшинството майки, възползвали се от този метод, говорят, че детето за кратко време се е успокоявало, ставало е далеч по-малко раздразнително. Подобрението на физическото състояние настъпва при някои по-бързо, при други по-бавно, някой се излекува от проблемите напълно, друг частично. Но всички майки, като една разказват за това удивително усещане за съединение с детето, благодарение на което се променя атмосферата в цялото семейство. Отношенията стават по-топли и близки. Рита разказва, че продължава да използва този метод, защото е открила най-главното му преимущество съвършено промененото вътрешно отношение към детето. Днес аз го възприемат такъв, какъвто е. Престанаха да ме дразнят неговите естествени детски реакции, отнасям се значително по-спокойно и виждам, как в отговор на това се променя и моето дете.

В крайна сметка в прилагането на този удивителен метод няма никакви особени сложности. Най-важното е да настроите себе си и да използвате ресурсите, които са във вас самите, които са заложени в майките от самата Природа. И всичко ще се получи!      

 

По материали на http://asu.mich.ru
превод от руски: Златина Димитрова