Повече приятели - повече радост

Всеки иска да види детето си щастливо играещо с останалите дребосъци на детската площадка. Но ако това не се получава или по-лошо детето ви е избягвано като компания, наистина боли. И идва ред на паниката ние ли не сме го подготвили правилно за социални контакти? За щастие, дори и да е така, има какво да се направи. Не всяко дете знае как да се сприятелява. Някои трябва да научат това умение точно както се учат да ходят и да говорят. Ето как да помогнете.

Когато детето плаши другите деца

Шумни, твърде самоуверени и прекалено контактни деца плашат малките си връстници. Когато, за да привлече вниманието, детето непременно трябва да победи или да вземе играчката, шансът да не е популярно сред останалите се засилва. Подобен агресивен подход на най-добрия, най-бързия, най-имащия е погрешен, но и често срещан и сред нас, възрастните. Тактиката тук е да обясните на детето, че нещата, които го радват, понякога натъжават останалите деца. Подходът се възприема по-лесно, ако за начало детето се ограничи с едно приятелче. Добре е да покажете какво точно означава приемливо поведение, споделяне и радване на околните.

Когато детето обича самотата

Когато детето обича да прекарва времето си тихо и се наслаждава на самостоятелните си занимания, също ще е трудно да бъде видяно доволно в шумна компания от малчугани. Нормално е детето просто да е с такъв характер насочено към себе си и вглъбено не поради срам или притеснение. Напротив, често при този тип поведение става въпрос за прекомерна увереност и нагласа, че останалите не представляват интерес. Хубаво е да се съобразите с темперамента на детето, без да забравяте, че все пак социалните контакти са нужни и неизбежни и колкото по-рано детето се научи да ги осъществява, толкова по-добре. Направете необходимото, без да насилвате ситуацията, около вас и детето ви да има приятели и контакти, макар и по-ограничени. Канете деца у дома си и предлагайте игри, позволяващи всяко дете да се занимава самостоятелно (например конструктори) достатъчно е просто да свикнат с идеята, че до тях има и друг. Говорете често с вглъбеното дете и го окуражавайте да ви отговаря. В повечето случаи децата сами надрастват този период на доброволна изолация. Вашата работа е да поддържате формата така, че когато решат да общуват, да имат представа как. 

Когато детето е прекалено срамежливо

Срамежливото дете не просто рядко общува то се плаши от нови места, непознати хора и ситуации, трудно се откъсва от майка си и когато го прави, става наистина тревожно. В този случай родителската помощ трябва да започне от самото начало представяне на умението да се запознава, да поздравява, да казва името си. Може да разчитате, че срамежливото хлапе ще излезе от черупката си, когато попадне в обществото на детската градина или други организирани събирания като уроци по танци или някакъв колективен спорт. Канете деца у дома си в свои води срамежливото дете е по-склонно да общува. Проявявайте разбиране и не насилвайте детето. Напътствайте внимателно и деликатно, без да очаквате изведнъж хлапето да стане център на вниманието.

 

Как да възпитате общително дете

  • Бъдете дискретни. Ако постоянно определяте детето като срамежливо и затворено в себе си, само задълбочавате проблема.

  • Изградете увереността му. Не насилвайте срамежливото дете да пее пред публика например и не дразнете енергичното хлапе с неспособността му да стои на едно място. Важно е да внушите на детето да се чувства добре със себе си такова, каквото е.

  • Давайте пример. Винаги поздравявайте любезно, говорете с приятели и познати, показвайки на хлапето как се прави и че няма нищо страшно в това, дори е приятно.

  • Осигурете забавление. Събиране за игра и организирани мероприятия са основните поводи за общуване при децата. Канете гости в домашна обстановка общуването е най-лесно и естествено.