Пържоли срещу студа

Будете хлапетата с фреш и омлет

Студът вече зачерви бузките на малчуганите.  За жалост обаче, именно децата са първата жертва на капризите на времето.

 Сривът на температурите може да ви изкара от релси, дори да сте здрав като скала. Леденият фронт обаче е най-опасен за крехките малчугани, предупреждава епидемиолог номер 1 д-р Ангел Кунчев. И първият им сблъсък със студа може да ги прати за седмица на легло - с треска, кашлица и зачервено гърло. Ето как да им спестите "срещата" с антибиотика и сиропа за кашлица.

Свръхдоза витамини


Имунитетът е слабото място на малчуганите. А най-ефективният начин да го подсилите е с витамини. Дали ще им ги давате на таблетки, или ще им ги сервирате за вечеря - изборът е ваш. Все пак лекарите са на мнение, че естественото е най-добро. Затова, вместо да се редите на опашка в аптеката, по-добре минете през пазара. Какви полезни продукти за децата ви има там? На първо място портокали, лимони, киви и грейпфрут - най-сериозните източници на витамин С. Факт е - недостигът му срива имунитета и прави децата уязвими на атаките на студа. Само с витамин С обаче няма да преборите ледената вълна. Трябват ви и витамини от групата В. Има ги в месото, рибата и яйцата. Най-добре е да комбинирате приема им. Как става най-лесно? Като сутрин за закуска, вместо сандвич например, сервирате на детето омлет с чаша фреш от портокал. И чак тогава го изпратите на студа.

Железен имунитет


Ако витамините са закуска, то на вечеря заредете детето с желязо - за "железен" имунитет. Хлапетата, които не приемат достатъчно от него, имат по-бавна обмяна на веществата, по-слаб имунитет и са по-лесна плячка за простудите. Те често са бледички и бързо се уморяват след бесните игри на площадката. Хубавата новина е, че лесно ще зачервят бузките, ако им предложите по-балансирана диета. Едва ли ще се преборите с тях и ще успеете да ги убедите да хапват лапад и спанак. Затова заложете на сигурното - почти всяко дете обича да си хапва месо. Само че сменете кюфтето с пилешка пържола, свинското - с телешко и шунката - с риба тон.

Забранете десерта


Всичките ви усилия да "заредите" хлапето с витамини и микроелементи ще "отидат на кино", ако след здравословната вечеря му предложите вафла за десерт. Може би и вие се заблуждавате, че в студеното време многото калории са добра застраховка срещу болестите. Е, не е вярно. Мазното и сладкото не са приятел на детския имунитет. Затова тортата, вафлите, безалкохолните и чипсът могат само да навредят. Особено сега, в студеното време, когато организмът на детето ви е в стрес. Ако малчуганът ви е почитател на плодовете, предложете му от тях за десерт. Ако ли пък не - дайте му кисело мляко със сладко или мед.

Течен сапун и мокри кърпички


Мие ли ръцете си редовно детето ви? Най-вероятно не. Спокойно - нормално е. Повечето хлапета са на "вие" с хигиената. И така и не могат да разберат защо трябва да мият ръцете си по 20 пъти на ден. Е, трябва - защото в студа заразите най-често се предават чрез тях. Как да се преборите с мързела на хлапетата в банята обаче? Купете на малчугана си нов течен сапун. Има с картинки на всички любими детски герои и със страхотни аромати. Сложете новия сапун на видно място в банята и нека хлапето знае, че той е специален и само негов. Така миенето на ръцете ще стане приятен ритуал. Само сапунът обаче не стига - ако детето ви ходи на градина или училище, ще ви трябва допълнителна "екипировка". Заредете малчуганите с мокри кърпички - те ги обожават, съветват педиатрите.

 
Зачервени бузки


Вятърът е най-големият враг на детето в студа. Вихрушката от север не бива да вледенява ръчичките и бузките им. Защото така се намалява притокът на кръв. А следователно - и на защитните кръвни тела, които пазят мъниците от вирусите. Във време като сегашното децата не бива да излизат без шал и ръкавички, подчертават педиатрите. И най-важното - без шал. Тъй като вдишването на ледения въздух директно атакува имунната система, която работи най-добре на температура от 37 градуса. Освен гърлото, в студовете много уязвимо е и нослето. За да сте сигурни, че детето ви няма да започне да "влачи хрема", правете му промивки със солена вода или физиологичен разтвор. Най-добре е да почиствате нослето два пъти на ден - сутрин и вечер. В студа, разбира се, страшно важни са и топлите обувки. Но вие сигурно вече сте се погрижили за тях.

Лека нощ, деца!


Когато навън "дърво и камък се пукат", децата трябва да си лягат със Сънчо, убедени са педиатрите. Най-добрата "храна" за имунната система си остава почивката. Децата трябва да спят около 10 часа, за да са устойчиви на вирусите и простудата. Задължително е обаче мъниците да си почиват в проветрена и чиста стая. Подплашени от студа, не правете грешката да надувате отсега радиатора "на макс". Жегата от печките изсушава лигавиците на носоглътката и ги прави идеална плячка на вирусите. В спалнята на детето трябва да е около 20 градуса. А най-добре е през студените месеци да използвате овлажнител за въздух, съветват лекарите.


Лора Симеонова