Етичен кодекс на общността в ДГ "Детелина"     Меморандум на едно дете

   Конвенция за правата на детето

                         

 Скъпи Родители,

         
Скоро Вашето дете ще посещава нашата детска градина.
          Тук то ще прекарва значителна част от деня, ще трябва да свикне с друг дневен режим и ще се научи да се ориентира в непозната за него среда; ще се запознае с много деца и ще изгради доверие към своята учителка. За него това ще бъде едно значимо преживяване.
          Нашата цел е то да се чувства уютно и спокойно при нас. Вие знаете, че всяко начало е трудно! В такава ситуация към любопитството и очакването се прибавят вълнение и несигурност, може би дори малко страх ( по обясними причини ). Но когато на това непознато място те посрещнат добре и приятелски, идва чувството на облекчение, че има някой, на който можеш да се довериш.
         
За децата този период на адаптация е по-труден, защото на тях им липсва опита на възрастните. Те още нямат изградена представа за време и продължителност и не разбират какво означава: "след малко мама и татко ще дойдат..." !
          Ние заедно с Вас можем да помогнем в това трудно начало. Затова, отделете малко време за да ни посетите и дайте възможност на детето си, докато се чувства сигурно във Ваше присъствие, да разгледа детската градина и да се запознае с учителката си. Това ще му помогне да се чувства по-уверено.
                        
Още нещо което трябва да знаете!
          При първата среща в детката градина ще получите най важната информация за работното време, хранителния режим и педагогическата дейност. Използвайте тази възможност, за да ни разкажете всички особености на детето, малки подробности за навиците му, които ние ще съблюдаваме , за да се чувства то добре и спокойно. Например компанията на любимата плюшена играчка през първите дни е особено успокояваща.
         
За градината ще са Ви нужни:
Резервно бельо
Пантофи
Пижама
                                                                  Първите дни
           В началото може би Вие ще сте по-разтревожени от Вашето дете. Опитайте се да прикриете притесненията си, за да може детето да се чувства спокойно, в противен случай то ще забележи безпокойството Ви, което неминуемо ще му повлияе.
Постарайте се раздялата сутрин да е кратка и категорична, след като обясните, че скоро ще се върнете. Можете да бъдете сигурни, че веднага след това то с удоволствие ще позволи на учителката си да го успокои и утеши.
        
  И накрая...
          Ако детето Ви е болно или поради друга причина отсъства , уведомете ни навреме или най-късно до 8.30часа. След болест детето Ви ще бъде приемано само с бележка от лекуващия лекар.
         
Добре е детето да е в детската градина най-късно в 8.30 часа.
Ако се налага да закъснее, моля, предупредете учителката.

         Меморандум на едно дете                 Конвенция за правата на детето