За вас, родители

Скъпи Родители,

Скоро Вашето дете ще посещава нашата детска градина.
          Тук то ще прекарва значителна част от деня, ще трябва да свикне с друг дневен режим и ще се научи да се ориентира в непозната за него среда; ще се запознае с много деца и ще изгради доверие към своята учителка. За него това ще бъде едно значимо преживяване.
          Нашата цел е то да се чувства уютно и спокойно при нас. Вие знаете, че всяко начало е трудно! В такава ситуация към любопитството и очакването се прибавят вълнение и несигурност, може би дори малко страх ( по обясними причини ). Но когато на това непознато място те посрещнат добре и приятелски, идва чувството на облекчение, че има някой, на който можеш да се довериш.
          За децата този период на адаптация е по-труден, защото на тях им липсва опита на възрастните. Те още нямат изградена представа за време и продължителност и не разбират какво означава: „след малко мама и татко ще дойдат…“ !
          Ние заедно с Вас можем да помогнем в това трудно начало. Затова, отделете малко време за да ни посетите и дайте възможност на детето си, докато се чувства сигурно във Ваше присъствие, да разгледа детската градина и да се запознае с учителката си. Това ще му помогне да се чувства по-уверено.
                         Още нещо което трябва да знаете!
          При първата среща в детката градина ще получите най важната информация за работното време, хранителния режим и педагогическата дейност. Използвайте тази възможност, за да ни разкажете всички особености на детето, малки подробности за навиците му, които ние ще съблюдаваме , за да се чувства то добре и спокойно. Например компанията на любимата плюшена играчка през първите дни е особено успокояваща.
          За градината ще са Ви нужни:
Резервно бельо
Пантофи
Пижама
                                                                  Първите дни
           В началото може би Вие ще сте по-разтревожени от Вашето дете. Опитайте се да прикриете притесненията си, за да може детето да се чувства спокойно, в противен случай то ще забележи безпокойството Ви, което неминуемо ще му повлияе.
Постарайте се раздялата сутрин да е кратка и категорична, след като обясните, че скоро ще се върнете. Можете да бъдете сигурни, че веднага след това то с удоволствие ще позволи на учителката си да го успокои и утеши.
           И накрая…
          Ако детето Ви е болно или поради друга причина отсъства , уведомете ни навреме или най-късно до 8.30часа. След болест детето Ви ще бъде приемано само с бележка от лекуващия лекар.
          Добре е детето да е в детската градина най-късно в 8.30 часа. Ако се налага да закъснее, моля, предупредете учителката.

Меморандум на едно дете

Меморандум на едно дете

Прочетете

КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО

КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ДЕТЕТО

Прочетете