10 Съвета, как да накараме детето да яде

От времето, когато Виктор започна да яде твърда храна, ми стана ясно, че изобщо не съм подготвена за това. Нито един от педиатрите му не беше полезен в този етап и се наложи сами да извървим пътя на захранването. Сега, когато е по-голям и се запознава със собствените си предпочитания, вкусове и способност да упражнява правото си да се въздържа от хранене, имам чувството, че хвърлям ръце нагоре във въздуха . Имаше дни в които отказваше да яде абсолютно всичко, освен любимите си бисквити. И за да може поне нещо да сложи в устата си, аз го оставях. Един ден попаднах на прекрасна статия на Ан Свейн, която изцяло овладя проблема с храненето на Виктор. След като изпълних част от съветите и , той започна да се храни с удоволствие и да опитва нови и полезни храни Тя има някои велики, практични и лесни за прилагане съвети за мами, които се борят да накарат децата си да ядат. Надявам се да се насладите на мъдростта й толкова, колкото и аз, и статията да ви бъде полезна !

Детското хранене може да те подлуди! Децата се специализират в това!

1. Направете режим на храненето – това е най-важната част. Колкото и да е незабележимо това е, ако детето гладно, то ще яде. Ако детето е леко хапнало, то ще се въздържи и ще откаже. Затова за малките деца, трябва да се създаде следния режим: Закуска, междинна закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря. Всяко от тези ястия трябва да седи на масата в определеното за тях време. Кухнята е затворена между тях. Без солети или бисквити, нито чаша мляко или сок, нито крекери, нито плодове. Учете детето си да яде, когато е време за това, и да играе / спи / чете / когато е времето за останалите неща.

2. Междинните закуски са много важни.  Децата не могат да задоволят нуждата си на хранения само три пъти. Защото те растат бързо и имат нужда от повече храна. Техните междинни закуски са също толкова важни. Помислете за мини-ястия , плод или зеленчук. Не предлагайте бисквити или солети за всяка закуска. Използвайте леки закуски, за да предложите балансирано хранене .

3. Не можете да накарате детето си да яде!  Това не е ваша работа и вие не винаги можете да усетите знака, че са гладни. Вярвайте на детето си. Малките деца са невероятни саморегулатори на глада. Те ядат, когато са гладни, спират, когато са доволни. Всичко, което можете да направите, е да изберете храната, която искат да ядат (и да включите различни и разнообразни храни), да ги предложите на масата и да спазвате графика на хранене. Нека децата да отговарят за яденето.

4. Не се концентрирайте върху това, което ядат в един ден. Децата са известни с това, че не ядат нищо един ден и се хранят на следващия. Поглъщат протеини в продължение на два дни, и след това отказват следващите три дни. Ако обаче проследите храненето две седмици, ще забележите, че детето получава храната, от която се нуждае.

5. Размерите на порциите на малките деца са малки. Ако получавах по един цент от всеки родител, който ми казва, че детето им яде малко, щях да съм богат! Аз също се чувствах така. Размерите на порциите са в супени лъжици. Две-три лъжици супа, пет-шест основно и така те получават това, от което се нуждаят. Децата трябва да ядат по-често, защото техните стомаси са малки и те не могат да ядат същите порции като нас .

Децата знаят, че могат да те контролират с храненето си !

6. Децата се нуждаят и търсят контрол. Дайте им подходящ контрол. Малките деца са като тинейджъри, те също имат своя пубертет. Вече подраснали те имат някаква свобода, но все още са много зависими от вас. Затова вие изберете храните, които ще им поднесете, но оставете те да изберат какво ще ядат.

7. Семеен стил. Семеен стил. Семеен стил. Ако решите да спазите поне едно от моите съвети – то нека бъди този. Започнах още когато беше малко моето дете, и това буквално промени живота ни. Сервирайте всичко на масата и нека всеки се обслужва сам. Оставете детето да си сервира само и да си сложи в чинийката, колкото то пожелае. Децата обожават да сервират. И оставете децата да решат какво им се яде.

Не можете да поискате от тях да ядат три хапки пиле или още две хапки от броколите. Ако днес им се яде броколи, то нека са броколи. Дайте им разнообразие от храни, и ще видите в един момент те сами ще изградят своите вкусови предпочитания. Ще започнат те да дават предложения за вечеря или обяд, и ще спре  разхищението на храна.

8. Опитайте се да се храните цялото семейство! Това може да бъде доста трудно за защото децата се хранят по-рано, а вие или татко се прибирате по-късно от работа. Но се опитайте да го направите. Доказано е, че децата копират родителите си и когато виждат, че всички на масата се хранят, ще започне и то. Също така семейните хранения увеличават социалните умения на децата, и те научават повече думи, отколкото при четене. Ще забележите как детето ще подобри храненето, самочувствието си и подготовката си за градина, наред с други неща. Така че поне веднъж седмично или през уикенда си правете семейни закуски, вечери, или дори междинни похапвания.

9. Трябва да научите детето си на подходящо поведение на масата. Защото масата е място, където има ясни правила и те трябва да се спазват. Не трябва да са играе с храната, или да се плюе, или да се говори с пълна уста. Всеки може сам да създаде правилата, но трябва да ги има.

10. Направете времето за хранене приятно. Споделянето на храна заедно е едно от най-простите удоволствия на живота. Научите децата си как да се наслаждават на яденето заедно , това е много важно за тях. Насладете се на вашите деца. Опитайте да играете обикновени игри на вечеря, за да ангажирате вниманието на детето си като: „кой пръв ще изяде това доматче“, или „вдигнете ръката си, ако сте направили пакост днес“ и други.

 

Е скъпи приятели, надявам се тези съвети да са ви полезни.

От моя опит ще споделя, че Виктор се храни вече сам и с удоволствие. Едно от нещата които много ни помогна е може би , че му предложих различни видове храни, докато разбера какво наистина обича. И най-вече да хапваме заедно е едно от любимите ни неща. Може да добавя един съвет от мен : Сгответе нещо заедно, като палачинки, супа, кекс или каквото си решите. Оставете детето да се включи, като забърка тестото, или натисне копчето на блендера. Повярвайте ми, когато то е участвало в правенето на яденето, то е сто пъти по-вкусно.

Източник: Bellamie